Written and Photography by Noor Juffermans
Nieuwjaarsnacht 2001 vond er in café ’De Hemel’ in Volendam een ernstige brand plaats (NOS 2010). De directe oorzaak was een bundel aangestoken sterretjes die ervoor zorgde dat de aan het plafond bevestigde kerstversiering in brand vloog. De brandende decoratie stortte naar beneden, bovenop een zeer groot aantal feestende cafébezoekers. 14 veelal jonge mensen kwamen om het leven en 241 mensen moesten worden opgenomen in het ziekenhuis, waarvan er 200 ernstige verwondingen hadden.
Op 23 oktober 2014, bijna 14 jaar na de ramp, heb ik de plek waar deze ramp zich heeft afgespeeld bezocht. In dit rapport zal ik dit bezoek bespreken. Eerst zal ik de informatie delen die ik voorafgaand aan mijn bezoek heb opgezocht in de beschikbare nieuwsartikelen en literatuur over de ramp op internet. Vervolgens beschrijf ik de observaties die ik tijdens het bezoek gedaan heb, evenals mijn eigen ervaringen, gedachten en gevoelens. Ten slotte zal ik verslag doen van de informele interviews met enkele lokale bewoners die ik tijdens mijn bezoek heb gedaan.
Voorafgaand nieuwsartikelen en literatuur onderzoek
Over de cafébrand in Volendam kon ik ter voorbereiding van mijn bezoek aardig wat nieuwsartikelen en literatuur vinden. Zo kwam ik erachter dat veel van de slachtoffers van de ramp nog steeds lijden aan de gevolgen van ernstige brandwonden. Bovendien ontwikkelde ongeveer 16 % van de slachtoffers een posttraumatische stressstoornis. Het aantal brandwonden slachtoffers was zo groot dat een aantal van hen zelfs in het buitenland moest worden behandeld (Welling 2005: 551).
Tijdens mijn onderzoek kwam ik ook verschillende artikelen tegen die ingingen op de vraag wie er voor het ontstaan van de brand verantwoordelijk waren, wie er schuld aan hadden. Na inspectie bleek namelijk dat de kerstversiering niet geïmpregneerd was met een brandwerend middel, waardoor deze gemakkelijk ontvlamde (NRC 2001). Daarnaast bleek dat er ten tijde van de brand te veel mensen in het café aanwezig waren en dat er te weinig nooduitgangen waren. Hierdoor ontstond de verdenking dat de eigenaar van het café nalatig was geweest en de brandvoorschriften niet adequaat had nageleefd. Tevens werden er vragen gesteld over of de gemeente wel genoeg controles voor brandveiligheid had uitgevoerd in het café (Koelewijn 2001). De brand vormde dan ook aanleiding voor strengere controles wat betreft brandveiligheid in cafés in Nederland.
Ik was ook benieuwd naar hoe de ramp herdacht wordt en daarom ging ik op zoek naar informatie hierover. Zo ontdekte ik dat er in 2002 een herdenkingsmonument op de ramp plek is geplaatst (NOS 2010). Op 1 januari 2011, precies 10 jaar na de ramp, vond er een uitgebreide herdenking plaats in de Sint Vincentiuskerk in Volendam (NOS 2011). Hierbij werden de namen voorgelezen van de 14 omgekomen slachtoffers. Ook bij het monument op de ramp plek werd op dat moment stilgestaan bij de brand. Er werden kransen gelegd en er werd een moment van stilte gehouden. Het was de eerste en waarschijnlijk ook de laatste keer dat de brand in Volendam uitgebreid werd herdacht. De Belangenvereniging Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam heeft namelijk besloten dat de brand in de toekomst minder groot herdacht wordt omdat iedereen op zijn of haar eigen manier kan herdenken en sommige betrokkenen hebben aangegeven dat zij daarvoor geen plechtigheid nodig hebben.
Bezoek ramp plek
Op 23 oktober 2014 heb ik de ramp plek bezocht. Ik had al veel over Volendam gehoord, maar was er zelf nog nooit geweest. Het bezoeken van het dorp op zich was voor mij dus al een geheel nieuwe ervaring. Het dorp was wel zo ongeveer als ik het me had voorgesteld, met de typisch Volendamse huisjes die ik op televisie en op foto’s wel eens had gezien. Op de naambordjes in straten kwam ik vlak bij elkaar veel dezelfde namen tegen, hetgeen erop duidt dat families in Volendam vaak dicht bij elkaar wonen. Het was even zoeken naar het adres waar de ramp had plaatsgevonden en mijn eerste gedachte toen ik op de plaats van bestemming was aangekomen was eigenlijk een beetje: ’Huh, is het hier?’. Op het eerste gezicht is namelijk op geen enkele manier te zien dat er zich op de bewuste plaats bijna 14 jaar geleden een ramp heeft afgespeeld. Het pand ligt in het vrolijk uitziende Volendamse haventje, een toeristisch gebied met winkeltjes, en het pand ligt tussen twee andere, drukke cafeetjes in. Het zien van de rampplek gaf mij dus helemaal niet direct een triest of vervelend gevoel. Wat aan dit laatste ook bijdroeg was dat er veel lokale mensen en toeristen voortdurend langs het pand lopen zonder, naar het mij schijnt, stil te staan of zich zelfs maar bewust te zijn van de vreselijke gebeurtenis die zich in het verleden op de plaats heeft afgespeeld.
Aan het pand zelf is de door de ramp veroorzaakte schade op geen enkele manier meer af te lezen. De gehele voorgevel is na de ramp vernieuwd, zoals te zien is op onderstaande foto.
Foto 1.
Wat mij meteen opvalt is dat er op het pand een makelaarsposter hangt waarop in grote letters ’Te Huur’ staat vermeld.
Foto 2.
Het pand ziet er verlaten en ongebruikt uit, hetgeen schril afsteekt bij de beide cafeetjes waartussen het in ligt, zoals rechts op onderstaande foto te zien is.
Foto 3.
Een ander ding dat me verbaast is dat het pand dicht op de twee naburige panden gebouwd is, waardoor ik mij afvraag hoe het kan dat de brand destijds niet is overgeslagen en zich alleen tot het getroffen gebouw heeft beperkt. Wanneer ik iets afdaal in de haven zie ik het monumentje voor de ramp waarover ik al had gelezen.
Foto 4.
Dit vormt het enige fysieke element waardoor een buitenstaander als ik kan zien wat voor ramp zich op deze plaats in het verleden heeft afgespeeld. Ik kijk er even naar en krijg voor het eerst sinds ik mij op de plaats van de ramp bevind een onaangenaam gevoel. Een van de zinnen die op het monumentje gegraveerd is, namelijk ’Jonge mensen hebben hier veel moeten prijsgeven’, grijpt me aan omdat het me nog eens pijnlijk duidelijk maakt dat de overleden mensen veelal zeer jong waren en nog een heel leven voor zich hadden. Het monumentje vormt een zichtbare herinnering aan de ramp.
Informele interviews
Ik wil de dingen die ik al weet over de ramp graag aanvullen met wat kennis en perspectieven van de lokale bevolking. Een beetje zenuwachtig stap ik op twee wat oudere mannen af die voor het pand een praatje met elkaar maken. Ik introduceer mijzelf als zijnde student culturele antropologie op de Universiteit van Amsterdam en leg kort uit dat ik voor een opdracht een bezoek breng aan de plaats waar bijna 14 jaar geleden de cafébrand heeft plaatsgevonden. Vervolgens vraag ik of zij bereid zijn eventjes met mij over de ramp te praten. Tot mijn verbazing stemmen beide mannen haast enthousiast in en lijken zij het helemaal niet vervelend of moeilijk te vinden om over de ramp te praten met een wildvreemd iemand zoals ik.
Zonder dat ik verder nog iets hoeft te zeggen begint één van de mannen heel open te vertellen. Hij vertelt dat de brand destijds slechts 2 minuten heeft geduurd. Omdat de ramen van het café gesloten waren was er weinig zuurstof om de brand op gang te houden, waardoor deze al snel weer uitdoofde. Dit gesloten raam en als gevolg daarvan de korte duur van de brand, beantwoordt mijn eerdere vraag over hoe het kan dat de brand niet is overgeslagen naar naburige panden en dat de materiële schade aan vastgoed eigenlijk maar zo beperkt is gebleven. De man vertelt dat de brand vele malen groter en erger had kunnen zijn dan het is geweest.
De andere man deelt mij mede dat er destijds drie cafés boven elkaar waren, van beneden naar boven ’Het Keldertje’, ’De Wirwar’ en het café waar de brand plaatsvond ’Het Hemeltje’. Toen de brand in het bovenste café uitbrak had men, zo vertelt de man mij, in het onderste café geen idee van wat voor drama zich twee verdiepingen naar boven afspeelde, zo kort duurde het maar. Na de ramp werd besloten dat alle drie de cafés gesloten moesten worden, hetgeen beide mannen betreurden omdat café ’De Wirwar’ volgens hen een erg goed en gezellig café was. Het gehele pand werd vanaf toen eigendom van de gemeente, die het vervolgens weer probeerde te verhuren. Niemand wil het pand echter hebben omdat destijds besloten is dat het geen horeca bestemming meer mag hebben. Hierdoor is het weinig winstgevend in een toeristische omgeving vol cafeetjes en restaurantjes.
Wanneer ik bij de mannen het onderwerp ’slachtoffers’ naar voren breng begint een van hen direct te vertellen over zijn, door de ramp met brandwonden verminkte, buurjongen. Na al die jaren vindt de man dit nog steeds moeilijk om te zien. De andere man vertelt dat er zelfs slachtoffers waren van amper 12 jaar, veelal meisjes die aan het oppassen waren en na middernacht even naar het café gingen om vrienden en bekenden een gelukkig nieuwjaar te wensen. De man spreekt zijn ongenoegen uit over het feit dat kinderen van zo’n jonge leeftijd überhaupt door medewerkers het café werden binnengelaten, iets dat volgens hem nooit had mogen gebeuren. Ook schoot het betreffende café volgens de man ernstig tekort in voorzorgsmaatregelen. Zo had de man destijds gehoord dat de niet geïmpregneerde kerstversiering zo laag hing dat deze al zou kunnen ontvlammen als iemand een aangestoken sterretje ter hoogte van zijn of haar hoofd hield.
Voorafgaand aan mijn bezoek had ik enkele vragen voorbereid om te stellen tijdens de informele interviews. Uiteindelijk heb ik dit vragenlijstje niet echt gebruikt omdat de interviews hun eigen loop kregen en ik hierin niet te veel wilde ingrijpen. De enige vraag die ik wel expliciet heb gesteld is of de mannen van mening zijn dat Volendam als gemeenschap na de ramp veranderd is. Over deze vraag gaan de mannen eerst even met elkaar in discussie, maar uiteindelijk antwoorden zij in overeenstemming ontkennend. Ze zijn van mening dat Volendam altijd al een hechte leefgemeenschap is geweest en dat de ramp mensen eigenlijk alleen nog maar dichter bij elkaar heeft gebracht. Volendam is niet zo’n grote plaats als Amsterdam, dus iedereen kende wel iemand die bij de ramp betrokken was. Dit antwoord sluit aan bij de naambordjes waarover ik in het begin van dit rapport heb geschreven. Deze naambordjes gaven aan dat in Volendam veel families dichtbij elkaar wonen, hetgeen laat zien dat mensen in Volendam nauw met elkaar verbonden zijn. Dit deed mij een beetje denken aan een zogenaamde ’ons kent ons’ gemeenschap. Het zorgt ervoor dat mensen in emotioneel moeilijke tijden veel steun bij elkaar zoeken en vinden.
Een andere vraag die ik van tevoren had opgesteld was: ’Denkt u nog vaak aan de ramp terug?’. Deze vraag heb ik niet gesteld maar ik kan wel gissen naar het antwoord dat de mannen zouden hebben gegeven. Ik veronderstel dat zij instemmend zouden hebben geantwoord. Dit leid ik af uit het ’enthousiasme’, de ’gretigheid’ waarmee de mannen hun verhaal aan mij deden. Naar mijn idee laat dit zien dat zij de gebeurtenis echt nog niet vergeten zijn en dat de ramp nog erg bij hen leeft. Ook de plaats waar ik de mannen aantrof, namelijk voor het gebouw waar de brand heeft plaatsgevonden, draagt eraan bij dat ik denk dat de mannen nog regelmatig terugdenken aan de ramp. Ik heb hen dan wel niet expliciet gevraagd wat zij op de bewuste plaats aan het doen waren, maar naar mijn idee zou het best iets met de ramp te maken kunnen hebben.
In dit rapport heb ik mijn bezoek aan Volendam beschreven, het dorp waar op 1 januari 2001 een cafébrand woedde. Het monumentje dat op de plaats van de ramp is opgericht vormt het enige fysieke element waaraan buitenstaanders kunnen zien wat er zich in het verleden op de bewuste plek heeft afgespeeld. Een andere manier om kennis te vergaren over de geschiedenis van de ramp is door de lokale bevolking aan te spreken en te bevragen. De herinnering aan de ramp ligt dus opgeslagen in zowel het monumentje als in de hoofden van de Volendamse bevolking. De herinnering wordt geactiveerd wanneer het onderwerp bij de Volendamse bevolking ter sprake wordt gebracht. Tevens wordt de herinnering bij de meeste Volendammers denk ik elk jaar wel geactiveerd op 1 januari, ook al vindt er dan geen officiële herdenking plaats. Hoewel ik geen slachtoffers van de ramp persoonlijk heb gesproken kan ik mij voorstellen dat de herinnering aan de ramp voor hen elke keer dat zij hun brandwonden zien wordt geactiveerd. Ik denk dat bijvoorbeeld de verminkte buurjongen, waarover een van de lokale mannen mij vertelde, telkens als hij zijn brandwonden, de fysieke sporen van de ramp, ziet aan het vreselijke voorval wordt herinnerd.
Het bezoek heeft bij mij gemengde gevoelens achtergelaten. Aan de ene kant vond ik de plaats van de ramp een gezellig uitziend, levendig straatje en maakte het mij dus niet triest, maar aan de andere kant besefte ik door het zien van het monumentje en door het gesprekje met twee lokale bewoners de ernst en impact van de ramp op de hechte Volendamse gemeenschap. Al met al heeft het bezoek indruk op mij gemaakt, vooral de verhalen van de twee lokale mannen. Het heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar hoe deze plaats zich verhoudt tot andere plaatsen waar zich andere soorten rampen hebben voorgedaan. In de toekomst ben ik daarom zeker van plan meer van dit soort plaatsen te bezoeken.
Gerie Smit (30) was slachtoffer van de nieuwjaarsbrand in Volendam Door Eline Doldersum - Updated 29 jan. 2016 - 01 jan. 2016 in VROUW Vandaag precies vijftien jaar geleden brak er brand uit in café het Hemeltje in Volendam. Gerie Smit (30) was één van de slachtoffers en kan zich die bewuste oudejaarsavond nog als de dag van gisteren herinneren. Lees Meer...
Wie kwam met dozen sterretjes naar De Hemel? Door Maarten Hogenstijn Ellen de Visser - 5 juli 2003 in Volkskrant In Volendam ruziet iedereen met iedereen over wie de meeste schuld heeft aan de brand in café De Hemel. Ook zijn er scheve gezichten over de verdeling van het geld voor de getroffen jongeren.... Lees Meer...
Bibliography
Koelewijn, J. (2001). Burgemeester van Volendam dient ontslag in. http://retro.nrc.nl/W2/Lab/Volendam/010327-a.html (24/10/2014).
NOS (2011). Cafébrand Volendam herdacht. http://nos.nl/artikel/208864-cafebrand-volendam-herdacht.html (24/10/2014).
NOS (2010). Tien jaar na de nieuwjaarsbrand in Volendam. http://nos.nl/artikel/208772-tien-jaar-na-de-nieuwjaarsbrand-in-volendam.html (24/10/2014).
NRC (2001). Verdenking tegen baas Het Hemeltje. http://retro.nrc.nl/W2/Lab/Volendam/010103.html (24/10/2014).
Welling, L. et al (2005). The cafe fire on New Year’s Eve in Volendam, the Netherlands: description of events. Burns 31(5) 548-554.
Ich habe mich vor einiger Zeit auch sehr intensiv bis in alle Einzelheiten mit diesem Thema befasst. Es gibt da sehr viel Material von ehemaligen Besuchern und auch des Barkeepers welcher am Abend hinter der Theke stand. Dieser hat sehr genau beschrieben was sich in den letzten Sekunden abgespielt hat. Sogar welches Lied als letztes lief bei dem das Feuer ausbrach Das ist nix für zart besaitete Gemüter,und es hat mich daraufhin über mehrere Wochen verfolgt. Ich würde auch gern diesen Ort besuchen. Habe gehört das diese Bar als solche noch im Originalzustand erhalten ist und dort nichts im inneren verändert wurde. Das wäre gut wenn man den Ort besichtigen könnte. Ich würde gern das Thema für mich dort abschließen.